Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu! İşte yeni asgari ücretle değişecek rakamlar:
199 okunma

Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu! İşte yeni asgari ücretle değişecek rakamlar:

ABONE OL
22 Aralık 2022 15:06
Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu! İşte yeni asgari ücretle değişecek rakamlar:
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni asgari ücret tutarını duyurdu. 10 milyona yakın çalışanın merakla beklediği zam oranının yıllık bazda yüzde 70 olduğunu duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin net olarak 8 bin 506 liraya yükseldiğini belirtti. Bununla beraber birçok kalemde artış olacak. İşte haberin ayrıntıları…

j6

SON DAKİKA: YENİ ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 70 oranında zam yapıldığını ve net asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğunu açıkladı.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM SİNYALİ

Asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamayı sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelecek yılda asgari ücrete bir ara zam daha yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ara zamla ilgili ‘Gerekirse, beklenmedik tablo oluşursa geçen sene olduğu gibi ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız!‘ dedi

iStock-1308500028 (2)

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE BAZI KALEMLERDE DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

Yeni asgari ücret ile bazı kalemlerde değişiklikler olacak. Cumhurbaşksanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni asgari ücret tutarı ile işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve Bireysel Emeklilik kesintileri değişecek.

EDOĞAN’DAN MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMASI: ‘BU ŞEKİLDE TESPİT EDECEĞİZ’

Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldık. 37.6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşılmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi süreçte sarstığında Türkiye’nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 85 milyon vatandaşımızın tamamının hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz.

BAKAN BİLGİN’DEN MAAŞ ZAMLARI AÇIKLAMASI

Asgari ücret Türkiye’de çalışanların yüzde 37’sini ilgilendiren bir ücret.” diyen Bakan Bilgin, “Bütün ücret yapılarını düzenliyor. Asgari ücretten sonra yeniden ücretlerin ayarlandığı sürece giriyorlar. Bu rakam bütün çalışanları sadece asgari ücretli çalışanları değil onun üzerindeki çalışanları da refahtan pay alacakları yeni ücret skalasına ulaştıracaktır.” ifadelerini kullandı.

İŞTE YENİ YILDA ARTACAK MAAŞLAR

KIDEM TAZMİNATI

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. Yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.

tl-8

65 YAŞ AYLIĞI
65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. Mevcutta 1.684 TL olarak verilen 65 yaş aylığı yeni yılda 2 bin 604 TL’ye yükselecek.

ENGELLİ AYLIĞI

Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükselecek. Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1.124 TL olan rakam yeni yılda 1.738 TL’ye yükselecek.

Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 1.687 TL olan tutar da 2 bin 609 TL’ye çıkacak.

tlll2

RAPOR ÜCRETLERİ

Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL’ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL’ye yükselecek.

STAJYER MAAŞLARI

İşletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret ile birlikte artacak. Staj yapanlar net asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret alıyor. Stajyer maaşları yeni yılda en az 2 bin 552 TL olacak.

TLLLLLLLL

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artacak. SGK, 2022’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 195 lira uyguluyordu, bu rakam 2023’te 301,5 TL’ye çıkacak.

tl-yeni222

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor.

En düşük prim tutarı 3 bin 202 TL, en yüksek prim ise 24 bin 19 TL olacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP