Belediye-İş Sendikası’nın antidemokratik tutumu tepki gördü
168 okunma

Belediye-İş Sendikası’nın antidemokratik tutumu tepki gördü

ABONE OL
20 Ocak 2023 14:04
Belediye-İş Sendikası’nın antidemokratik tutumu tepki gördü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın’ın Efeler ve Nazilli ilçesinde işçilerin sesine kulak vermek yerine polemik yaratan Belediye İş Sendikası, işçilerin sendika değiştirmesi karşısında topu Belediye Başkanlarına attı. CHP’li Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ile AK Partili Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ı hedef göstermeye çalışan sendika yetkilileri, işçilerin paylaşımlara yaptıkları yorumlar nedeniyle zor anlar yaşadı.
Aydın’ın Efeler ilçesinde Efeler Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçilerle, bağlı oldukları Belediye İş Sendikası Aydın Şubesi arasında 10 gün önce gerilim yaşandı. Efeler Belediyesi’nin yevmiyelerde 125 liralık artışı ön gören protokolü imzalamayan Belediye İş Sendikası’nın önünde belediye işçileri eylem yapmış, tepkilerin ardından Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da konuya müdahil olarak Belediye İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman ile görüşerek protokolü imzalamış ve işçilerin mağdur olmasının önüne geçilmişti. Daha sonra Efeler Belediyesi işçilerinin Belediye-İş Sendikasından istifa ederek Genel-İş Sendikasına üye olmalarına ilişkin tepki gösteren Şube Başkanı Hidayet Yaman’a işçiler yazılı açıklama yaparak, “Efeler Belediyesi’nde çalışan işçiler olarak sendika seçme özgürlüğümüzü kullandık ve demokratik tercihimizle Genel-İş Sendikasına geçiş yaptık. Bu tercihimizin ‘oyuncak gibi kullanılmak’ şeklinde yorumlanması tarafımızca en hafif tabiriyle antidemokratik içgüdülerin su yüzüne çıkması olarak yorumlanmaktadır. Bu türden bir söylemi asla kabul etmiyor ve sahibinin talihsiz beyanı olarak görüyoruz. Özgür irademizle verdiğimiz karara, hak ve özgürlüklerimize saygı gösterilmesini istiyoruz” diyerek kararlarına saygı duyulmasını istemişti.

ANTİDEMORATİK TUTUM TEPKİ GÖRÜYOR
Efeler Belediyesi’nde yaşanan sendika krizinin muhatabı Belediye İş Sendikası bu kez de Nazilli Belediyesi’nde uyguladığı antidemokratik uygulaması ile krize neden oldu. Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın talimatı ile işçilere baskı yapıldığını iddia eden Belediye İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman, işçilerin Belediye İş Sendikasından Hak-İş sendikasına geçmelerinin istendiğini öne sürdü. Hidayet Yaman’ın iddiası ise sosyal medyada kendi temsilcisinin paylaşımının altına gelen yorumlarla deşifre oldu. Sendika değişikliğinin aylardır kurulmayan sandık nedeniyle olduğunu dile getiren işçiler, antidemokratik yaklaşıma da tepki gösterdi. Belediye İş Sendikası’na geçerken özgür iradeleri olduğunu vurgulayan işçiler, şimdi de Hak-İş’e geçerken özgür iradelerini kullandıklarını dile getirdi. Sendikanın tek adam mantığıyla hareket etmesini ve sosyal medyada poz vermekten öteye gitmediğini savunan işçiler, Sendika Temsilcisinin yaklaşık 3 aydır kendilerinin sorunlarına ve taleplerine olumsuz yaklaşmasının geçişte etken olduğunu vurguladı.

BELEDİYE-İŞ HATALARINI BAŞKANLARA YÜKLEDİ
Efeler Belediyesi ile Nazilli Belediyesi arasında yaşanan işçi-sendika arasındaki sorunu Belediye Başkanlarına yükleyerek hedef saptırmaya çalışan Belediye İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman’ın açıklamalarına işçiler tepki göstererek sendika değiştirmeyle cevap verdi. Belediye Başkanlarını suçlayarak sendika temsilcileri ve şube başkanının hatalarını örtemeyeceklerini söyleyen işçiler, Başkanların ve Daire Müdürlerinin sendika geçişleriyle alakalarının olmadığını dile getirdi. Efeler’de Genel-İş, Nazilli’de ise Hizmet-İş’i tercih eden işçiler için “Baskı ve tehditlere, zorbalıklara rağmen işçinin hak ve menfaatine korumakta kararlıyız” diyen Hidayet Yaman’ın hatayı kendilerinde aramak yerine Belediye Başkanlarını hedef göstermesi karşılık bulmadı.

SOSYAL MEDYADA BELEDİYE-İŞ’E TEPKİ YAĞDI
Nazilli Belediyesi Sendika Baş Temsilcisi Öner Balcı’nın sosyal medya hesabından sendika geçişleriyle ilgili devlet memuru amirleri tehdit içerikli mesajının altına gelen mesajlar ise dikkat çekti. Belediye işçileri yerine CHP’li yöneticiler ve partililerin destek mesajı verdiği görülen paylaşımlara ise işçilerden tepki gecikmedi. İşçiler, sendika baş temsilcisinin paylaşımına yaptıkları yorumda şu ifadelere yer verdi; “Selamünaleyküm arkadaşlar kimsenin kimseyi zorla A veya B sendikasına zorla geçeceksiniz dediği veya zorladığı yok. Bundan yaklaşık 2 ay önce Sandık kurulup Baş temsilci ve KHK’lardan sorumlu baş temsilci seçilmesini istedik. Hidayet YAMAN Belediye iş sendikası AYDIN sorumlusu “sandık felan yok demiş” Öner Balcı şuan ki Baş temsilci arkadaşımızın verdiği cevap böyleydi. Biz işçi arkadaşlarda ortak karar aldık “Sandık yoksa başka sendikalarda hak hukuk adalet sandık var” dedik ve böyle bir karar aldık. Olayı siyasileştirmenin veya başka yönlere çekmenin hiç gereği yok. Rabbim herkesin çarşısına pazar versin Doğru En Büyük Güç Örgütlü Güçtür. Güçte ortadadır”, “Aynen herkesin özgür kararı bu kimseninde zorladığı yok bu zamana kadar dediklerinizin hiçbiri olmadı zaten hepsi yalandan başka birsey yok inşallah şimdi daha güzel olacak hersey”, “Çok doğru söylüyorsun abi bizde baya oldu sandık kurulsun bi temsilcimiz olsun dedik ama maalesef bazı arkadaşlar yukarıdan atama ile gelmek istediği için bir türlü sandık kurulmuyor bizim de bi temsilcimiz yok yani hakkımızı savunan ve bunu bizimle kim paylaşacak bilmiyoruz.”, “Sendika sendika olsaydı benim hakkımı savunurdu ama.215 tl kesmeye gelince kesiliyor herkesin kararı budur sendikaysa isçinin hakkını savunacak ben işçiyim olan işçiye olur ama ondan sorumlu olan amirlere olmaz nedense Öner Balcı benim hakkım savunuldu mu hayır ne oldu 2 yövmiyem kesildi açıklar mısınız?”, “Sırf yalan dolan, geldiler yalan gittiler yalan biz çocuk değiliz. 400 fark verdiler onun da 250’sini sendika mıdır nedir o aldı. Neyse kimsenin kimseye zorladığı yok herkesin bir aklı var.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP