EYT MECLİSTEN GEÇTİ
164 okunma

EYT MECLİSTEN GEÇTİ

ABONE OL
2 Mart 2023 09:33
EYT MECLİSTEN GEÇTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Başkan Erdoğan’ın ‘Bitirin’ talimatı sonrası AK Parti hummalı bir çalışma içine girmişti. Verilen aranın ardından toplanan meclisin ilk gündem maddesi emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan EYT düzenlemesi  oldu.
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK’da Değişikliklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 395 oyla kabul edilerek yasalaştı.
2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesini  bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak.

EYT, TBMM’de yasalaşmasının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla beraber Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT yasasının kanunlaşması sonrası gözler başvuruların başlama tarihine çevrildi.

EYT başvuruları, kanun teklifinin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi sonrası başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet’ten başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

EYT’DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Başvuru süreci, düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından başlayacak olan EYT’de ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

Milyonlarca vatandaşa emeklilik yolu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek.

İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar, EYT düzenlemesiyle emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP