‘Hırsızlar’
268 okunma

‘Hırsızlar’

ABONE OL
19 Ocak 2023 10:30
‘Hırsızlar’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın 6. Asliye Ceza Mahkemesi, Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) Genel Müdür Vekili Hakan Olgaç’ın da aralarında bulunduğu sanıklara ceza yağdırdı.

Aydın 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde zincirleme şekilde ‘Görevi kötüye kullanma’ suçu işlediği iddia edilen ve aralarında ASKİ Genel Müdür Vekili Hakan Olgaç ile yardımcısı Nermin Canyurt’un da bulunduğu 14 ASKİ çalışanı hakkındaki dava sonuçlandı.

USULSÜZLÜKLER

Sabah’ın haberine göre kamu kurum ve kuruluşlarının ihaleye çıkmadan mal ve hizmet alımında kullandığı ve her bir iş için 50 bin 385 lira ile sınırlandırılan ‘Doğrudan temin’ yönteminde bazı usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi.

ASKİ Arıtma ve Terfi Merkezlerindeki dalgıç pompaları ile iş makinalarının tamir ve bakımında, sıhhi tesisat malzemesi ve elektrik panosu alımlarında ve bazı araç kiralamalarında maliyetlerin 50 bin lira limitini geçtiği, bu nedenle aynı işin bölünerek doğrudan temin yöntemiyle ihaleye çıkılmadan firmalara verildiği ortaya çıktı.

Sadece 1 yılda KDV hariç yapılan harcamanın ise 2 milyon 283 bin lira olduğu kaydedildi.

YİNE KUŞADASI

Buna göre Kuşadası, Didim’de içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere sıhhi tesisat malzemesi satın alınması gerektiği, benzer nitelikteki işler için doğrudan temin ile KDV hariç 97 bin 675 bin lira ödendiği öğrenildi.

Benzer şekilde doğrudan teminle ASKİ’nin merkez ve ilçelerde kullanılmak üzere kağıt alımı için 55 bin 820 lira, pis su ve içme suyu kuyularındaki dalgıç pompa alımı, tamir ve bakımı için farklı zamanlarda KDV hariç 149 bin 817 lira, 150 bin 329 lira, 98 bin 881 lira, 98 bin 620 lira, 99 bin 830 liralık harcama yapıldığı belirlendi.

İLANA 50 BİN LİRA

Açılan su kuyularına elektrik malzemesi alınması için KDV hariç 96 bin 357 lira, trafoların tamir ve bakımı için 90 bin 990 lira, merkez ilçe ve beldelerdeki su abonelerini bilgilendirmek amaçlı el ilanı basımı için de 51 bin lira doğrudan temin yöntemi ile hizmet alımı yapıldığı belirlendi.

ASKİ Genel Müdürlüğü’nün Nazilli’deki araçlarının tamir ve bakım işinde ise bir kepçeye iki kez 250 saat bakımı, bir iş makinasına iki kez uzaktan servis hizmeti verildiği ve söz konusu araçların çalışma mahallinde birden çok kez benzer arızalarının olağan dışı olduğuna dikkat çekildi.

ASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Söke, Kuşadası ve Didim’deki araçların tamir ve bakımına KDV hariç 100 bin 550 lira, Efeler’deki araçların tamir ve bakımına ise KDV hariç 94 bin 361 lira, iş makinalarının tamir, bakım ve onarımına 91 bin 899 lira, bu bakımlardan iki ay sonra yine iş makinalarının tamir, bakım ve onarımına ise KDV hariç 99 bin 714 lira ödendiği ifade edildi. Ayrıca iş makinalarının tamir, bakım ve onarımı için fiyat araştırması yapıldığı ancak teklif alınan firmalardan birçoğunun aynı adreslerde faaliyet gösterdiği tespit edildi.

KAMU ZARARI

ASKİ’deki malzemelerin taşınması için, bir firmadan 13 adet vincin doğrudan temin yöntemi ile 4 bin 266 saatliğine kiralandığı ve buna karşılık KDV dahil 755 bin 82 lira ödendiği de vurgulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birim fiyatları incelendiğinde ise bu hizmet alımı için toplam 377 bin 87 lira ödenmesi gerekirken, ASKİ’nin bu firmaya KDV dahil toplam 755 bin 82 lira ödendiği ve KDV dahil 377 bin 994 liralık kamu zararının oluştuğu da ifade edildi.

SUÇLU BULUNDULAR

Aydın 6. Asliye Ceza Mahkemesi karar duruşmasında görevi kötüye kullanma suçundan yargılanan sanıklar Gülseren Gülten, Nurten Atlı, Nermin Canyurt, Tanju Topçu, Reşat Toksoy’a 5 ay hapis cezası verildi. Verilen hapis cezaları hükmün açıklanması geri bırakılması şeklinde uygulandı. Tufan Yılmaz kendisine verilen 5 ay hapis cezasının hükmün açıklanması geri bırakılmasına şeklinde uygulanmasını istemediğinden ceza 6 bin lira adli para cezasına çevrildi. ASKİ Genel Müdür Vekili Hakan Olgaç’a görevi zincirleme şekilde kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Olgaç’ın cezası ertelenirken, 2 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına karar verildi. Sanık Yılmaz Akbaba’ya verilen 1 yıl 15 gün hapis cezası da ertelendi. Sanıkların yerel mahkemenin kararına itiraz hakkı bulunuyor.

Kaynak: Manşet Gazetesi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP