İhtiyaç kredisine yeni karar geldi;  Faiz oranları yükseldi!
138 okunma

İhtiyaç kredisine yeni karar geldi; Faiz oranları yükseldi!

ABONE OL
26 Mart 2023 12:54
İhtiyaç kredisine yeni karar geldi;  Faiz oranları yükseldi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TCMB ihtiyaç kredisi kararı sonrası bankalardan sert fren! Türkiye’de Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu politika faiziyle piyasa faizleri arasında bağ tamamen koparken; bu süreçte kredi faizleri düşmeye çalışılıyor. Piyasalarda ise bu hareketler ters bir etkiye sebep odlu.

Merkez Bankası’nın 10 Mart tarihinde bankalara göndermiş olduğu yazı sonrasında ticari krediler için devreye aldığı ‘örtülü faiz sınırını’ ihtiyaç kredileri için de uygulamaya başladı. Düzenlemeye göre, menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faizin yüzde 1.37 (yıllık yüzde 18.56) seviyesinde olması gerektiği bildirildi. Ancak bankaları düşük faiz ile menkul kıymet alımı arasında seçim yapmak zorunda bırakan bu düzenleme bir hafta içerisinde faizlerde son 21 yılda görülmemiş bir sıçrama yarattı.

FAİZLER ARTTI

İhtiyaç kredisi faizlerinde artışa gidilirken bu süreçte de deprem felaketi sonrasında da ihtiyaç kredisi kullanımlarında da sert fren yapılmış oldu. İktidar da seçim öncesi kredi dalgası yaratmak isterken bu süreçte de artan enflasyonun da yaratmış olduğu alım gücü kayıpları ile ihtiyaç kredisine yönelen kişilerin de erişimleri zorlanmış oldu.

3.8 PUAN BİRDEN ARTTI

Merkez Bankası verileri doğrultusunda; Mart ayı ilk haftalarında ihtiyaç kredilerinin ağırlıklı ortalama faizleri de Temmuz ayında görüldüğü üzere yüzde 35,41 oranından 25,47’e kadar gerilemişti.

10 Mart ile biten haftada yüzde 26.48 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizi TCMB’nin faize ‘üst sınır’ getirmesi ile yeniden yükselişe geçti. İhtiyaç kredisi faizleri 17 Mart haftasında 3.8 puan artışla ortalama yüzde 30.35’e yükseldi ve 2002 Nisan ayından bu yana en hızlı tırmanışını kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP