İkinci el araç alacaklar dikkat! Son sözü Yargıtay söyledi
207 okunma

İkinci el araç alacaklar dikkat! Son sözü Yargıtay söyledi

ABONE OL
13 Aralık 2022 12:36
İkinci el araç alacaklar dikkat! Son sözü Yargıtay söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araç satışıyla ilgili herkesi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Samsun’da meydana gelen olayda ikinci el otomobil alan kişi aracın kilometresinin düşürüldüğünü öğrendi. Satıcı ise kilometre düşürme işlemini kendisinin yapmadığını, sorumluluğunun bulunmadığını savundu. Olayla ilgili son sözü Yargıtay söyledi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, “gizli ayıp” kapsamında kalan kilometresi düşürülmüş ikinci el araçla ilgili sorumluluğun, bilmese bile satıcıda olduğuna karar verdi.

ARACIN KİLOMETRESİNİN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre bir kişi, 2020’de 21 bin 300 liraya 1993 model bir araç satın aldı.

KENDİSİNİN YAPMADIĞINI SAVUNDU

Daha sonra aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu öğrenen kişi, aracı satın aldığı kişiye durumu bildirdi. Satıcı ise kilometre düşürme işlemini kendisinin yapmadığını, sorumluluğunun bulunmadığını savundu.

Satın aldığı aracın 2015 kayıtlarına göre, 277 bin kilometrede olduğunu, 2019 kayıtlarına göre ise 127 bin kilometrede gözüktüğünü, bu nedenle daha yüksek bedel verip aldığı araç nedeniyle zarara uğradığını belirten alıcı, zararının karşılanması için dava açtı.

Yargılamayı yapan Çarşamba 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, araçtaki ayıbın gizli ayıp kapsamında kaldığını, bunun sorumlusunun dava dışı M.Ç. olduğunu belirledi. Yerel mahkeme, bu nedenle davalı satıcının sorumluluğunun bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

Kararın kesinleşmesinin ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma isteminde bulundu. Bozma isteminde, satıcının, ayıpların varlığını bilmese dahi alıcıya karşı sorumluluğunun bulunduğu belirtildi.

KARAR BOZULDU

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin hükmünü, sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozdu.

KARARIN GEREKÇESİNDEN

Dairenin kararında, Türk Borçlar Kanunu’nun 219 ve devamı maddeleri kapsamında, davacının sonraki ayıba karşı davalıdan tazminat isteyebileceği ifade edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP