Kararname Resmi Gazete’de! Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı
94 okunma

Kararname Resmi Gazete’de! Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı

ABONE OL
22 Şubat 2023 09:53
Kararname Resmi Gazete’de! Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

lağanüstü hal (OHAL) ilan edilen bölgeden Çalışma ve Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il ve ilçelerdeki işyerlerinde kısa çalışma ödeneği verilecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesine göre, kısa çalışma ödeneği; söz konusu işyerlerinde uygunluk tespiti beklenmeksizin işverenlerin başvurusu doğrultusunda uygulamaya konulacak.

GÜNLÜK 133.44 TL NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ

İş sözleşmesi bulunan ancak deprem etkilerden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurusuna dayanan yeni bir hak sahipliği oluşmayanlar ile işyerlerinin kapanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen ve herhangi bir işsizlik ödeneği hak sahipliği oluşmayanlara herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133.44 TL nakdi ücret desteği sağlanacak. Nakdi ücret desteği için OHAL süresince sağlanacak ve daha önce başlatılabilecek hak sahipliklerinden kalan süreler tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanan dönemde veya işsiz kaldıkları süre boyunca verilecek. Bu kişilerin genel sağlık sigortasına ilişkin primleri de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

TOPLU SÖZLEŞME, GREV VE LOKAVT SÜRELERİ UZATILDI

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavta ilişkin sürelerle ilgili düzenlemeler de yapıldı. Buna göre, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler OHAL süresince uzatıldı. Bu kapsamda, işverenlerin işçi ücretlerinden yapılacak ücret kesme cezalarının Türkiye‘de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine 1 ay içinde yatırılmasına yönelik süre de OHAL süresinde uzatıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP