Şanlıurfa Sel’e Teslim
256 okunma

Şanlıurfa Sel’e Teslim

ABONE OL
15 Mart 2023 14:28
Şanlıurfa Sel’e Teslim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AFAD, Adıyaman’ın Tut ilçesi ile Şanlıurfa’da aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskınlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Buna göre, Adıyaman’ın Tut ilçesinde son 24 saatte metrekareye 136 milimetre yağış düştü. 1 konteynerdeki su baskını sonucunda 1 vatandaş hayatını kaybetti. Kayıo durumda olan 3 vatandaş için ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Adıyaman merkezden Tut ilçesine 15 araç, 14 profesyonel dalgıç, 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirildi. Bölgedeki iş makinelerine ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu sevk edildi.

Şanlıurfa’da 4 vatandaş hayatını kaybetti

Şanlıurfa’ya ise son 24 saatte 111 milimetre yağış düştü. Meydana gelen su baskınları nedeniyle 4 vatandaş hayatını kaybederken, 2 vatandaş için de kayıp ihbarı alındı.

Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edildi.

Şanlıurfa’da halihazırda bulunan iş makinalarına ilaveten 270 adet iş makinası sevk edilirken, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 adet dalgıç pompa ve motopomp, 25 adet su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Diğer illerden takviyeler devam ederken, bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alındı.

Balık adamlar bir kişiyi kurtardı

Ayrıca Balık adamlar, Şanlıurfa’da bir vatandaşı selden sağ çıkardı.

Bakan Soylu: 4 vatandaşımız sele kapıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şiddetli sağanağın etkili olduğu Adıyaman’ın Tut ilçesinde kayıp kişilerin bulunması için yürütülen çalışmaları inceleyerek ekiplerden bilgi aldı.

Çalışmalar hakkında açıklama yapan Soylu, şunları kaydetti:

“Gece itibarıyla başlayan şiddetli yağış maalesef sele döndürdü. 4 vatandaşımız sel sularına kapıldı, bunların bir tanesi 1,5 yaşındaki bir çocuğumuz. Bir kişi maalesef vefat etti. Arama kurtarma ekiplerimiz buldu. Şu anda 25 kilometrelik bir bantta 163 kişilik 10 ekip arama kurtarma yapıyor, dalgıçlar da var. Ama hava ve koşullar çok imkan vermiyor.

Bütün derede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Sel, dün, bugün ve ondan önceki gün ve kısmen de yarın için esas itibarıyla tüm bölgeye uyarımızdı. Gerekli tüm uyarılar da yapıldı. Fakat maalesef böyle bir 4 kaybımız oldu, şu anda 3’ü ile ilgili arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Allah rahmet eylesin. Olay olur olmaz tüm ilçelerde bulunan arkadaşlarımız yakın bölgede bulunan arkadaşlarımız, Adıyaman’da bulunan Kayseri ve Tunceli valilerimiz, Gölbaşı’nda bulunan Tokat valimiz, jandarma komutanlarımız, emniyet müdürlerimiz, kurtarma ekipleri ve iş makinalarıyla buraya intikal ettiler. Şu anda arama kurtama çalışmaları devam ediyor.”

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, dünden beri teyakkuz halinde olduklarını belirterek, uyarıları yaparak tedbir aldıklarını, derelerin taşması sonucu birçok evin su altında kaldığını söyledi. Şu an 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade eden Ayhan, “Kurtarma bekleyen vatandaşlarımız var maa onları da kurtaracağız. Şu an durum kontrol altında ancak yağışımız devam ediyor. İhbarlar var. Çevre illerden de destekler var.” dedi.

Kursalda şu an merkezden daha ağır bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Ayhan, can kaybının artmasından endişe duyulduğunu, şu anda birçok noktada dalgıçların müdahalesinin olduğunu söyledi.

Yağış miktarı 200 kilograma yaklaştı

Metrekareye düşen toplam yağış miktarının 200 kilograma yaklaştığını vurgulayan Ayhan, “Dolayısıyla bizim mart ayında Şanlıurfa’nın toplam yağış miktarı 56-57 kilogram. Yıllık 450 kilogram yağış alıyor Şanlıurfa. Bunun neredeyse yarısını iki günde almış oluyoruz.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP