Menemen Davasında Karar Verildi
141 okunma

Menemen Davasında Karar Verildi

ABONE OL
12 Nisan 2023 17:58
Menemen Davasında Karar Verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zimmet ve irtikap suçları ile hakkında dava açılan, sonrasında ise İçişleri Bakanlığı tarafından Menemen Belediye Başkanlığı görevinden alınan Serdar Aksoy’un yargılandığı davada sekizinci celse gerçekleştirildi.

Duruşma Menemen eski Belediye Başkanı Serdar Aksoy, kimi sanıklar ve avukatlar katıldı.

Önceki duruşmada Cumhuriyet Savcısı 3 sayfalık mütalaasını sunmuştu. Cumhuriyet Savcısı “Yapılan araştırmalar sonrası Serdar Aksoy’un tüm işlemlerden haberi olduğu ve imzası olan belgenin sahte olmasına rağmen suçtan bağımsız olamayacağı, geri dönüşüm firmasının yaptığı 190 bin TL’lik ödemenin suçu örtbas etmek amacıyla yapıldığı…” gerekçeleri ve ‘Sanık Serdar Aksoy Belediye Başkanı olarak her şeyden genel sorumluluğu var’ nedenleriyle ‘zimmet’ suçundan cezalandırılmasını talep etmişti.

İçişleri Bakanlığı, MKE ve Menemen Belediyesi avukatları sanıkların cezalandırılmasnı talep etti.

AKSOY: BERAATİMİ TALEP EDİYORUM

Serdar Aksoy da son savunmasında “İddianame olsun müteala’da olsun bir tane somut delil yok. İmzanın sahte olduğu bilirkişi raporları doğrultusunda ortada. Kamu zararının tespitini isteyen benim. Ali Kamalıyı işten artırdığım için elindeki dosyaları yayınlamıştır. Kemdisi rüşvet ve irtikap suçundan cezaevindedir. Menemen Belediyesi’nin yazısında zimmet olmadığı ifade ediliyor. Ben zimmet suçundan cezaevinde yattım. Aynı günlerde Cumhurbaşkanı Menemen’e geldi. Yoğun bir telaş içindeydik. Hemen akabinde soruşturmayı bizzat kendim başlattım. CHPli Meclis üyelerine de dosyayı ben teslim. Artık millet iradesinin tecelli edilmesini istiyorum. Ben mobbing uygulamadım. Beraatimi istedim” dedi.

Diğer sanıklar ve avukatları da beraat talep etti.

AKSOY’UN AVUKATI: SİYASİ BİR DAVADIR!

Serdar Aksoy’un da avukatı Bilge Özer de “Müteeala masumuiyet karinesini zedeliyor. Savcının siyasi görüşlü olduğunu düşünüyoruz. Savcı müvekkilimi tehdit etti. Bu dava siyasi niteliktedir. Aksi durumda bu dava açılamazdı. Dava konusu hurdalar ihale edilebiliyor. Savcı bey bunu bilmiyor mu? Bu davanın temelinde başka amaçlar yatıyor. Pandemi döneminde ihale şartlarında hükümet kolaylık sağlamıştır.” diye konuştu.

Dosyada sanık konuşmalarının telefon kayıtlarının da olmadığını ifade eden Avukat Özer “Dosyada kamu zararı oluşmamıştır. Dosya yasa dışına çıkmıştır. Beraatini talep ediyorum” dedi.

KARAR VERİLDİ

Tüm savunmaların ardından karar için duruşmaya ara verilirken mahkeme hakimi Aksoy hakkında, suç delillerini gizleme suçunun unsurları itibariyle oluşmadığından ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Aksoy hakkında ayrıca basit zimmet suçundan zimmet suçu ödenmiş olduğundan cezasında indirim yapılmasına ve 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine karar verildi.

BAŞKAN AKSOY: MENEMEN’DE MAKAMLARI İŞGAL EDENLER RAHAT UYUMASIN!

Mahkeme çıkışı konuşan Serdar Aksoy, “Bu kararın siyasi olduğunu herkes biliyor. Hakimler bu kararı vermek için saatlerce beklediler. Tutuklama kararı verdikleri gün gibi yine beklediler. Ceza verdiler. Menemen’de kimse rahat uyumasın. Makamları işgal edenler rahat uyumasınlar. Direktifle ceza verildi. Zimmet olmadığını sağı sultan biliyor. İtiraz edeceğiz, üst mahkemeye götüreceğiz. Göreve iade ile ilgili bir kesinleşmiş cezam yok. Olsa iade etmezsiniz. Güneydoğu’da AKP’li iki ayrı belediye başkanı hakkında kesinlemiş bir ceza almış olmalarına rağmen görevlerine devam ediyorlar. Suçlamalarından bir tanesi suçu gizlemeydi. Suçu gizledi belediye başkan demişlerdi. Oradan beraat ettim. Nasıl oluyor bu iş? Nasıl zimmet oluyor? Ben zimmet yaptıysam o zaman ben suçu gizlemeye çalışırım değil mi? Nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil. Ben söylüyorum Menemen’deki işgalciler rahat uyumasın” dedi.

NE OLMUŞTU?

Dönemin Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy hakkında partisine gelen şikayetler üzerine soruşturma başlatılmış, partiden İzmir’e gönderilen 3 milletvekili, Aksoy hakkında rapor hazırlamıştı. CHP Merkez Yönetim Kurulu, 16 Kasım 2020’de Aksoy’u oy birliğiyle “kesin ihraç” istemiyle “tedbirli” olarak Yüksek Disiplin Kuruluna sevk etmişti. Aksoy ise 18 Kasım’da partisinden istifa ettiğini, görevine devam edeceğini duyurmuştu.

Menemen Cumhuriyet Başsavcılığınca, “zimmet, irtikap, görevi kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik” iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un da aralarında bulunduğu 27 zanlı, 20 Kasım’da gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 27 zanlıdan 4’ü serbest bırakılmış, diğer 23’ü ise Menemen Adliyesine sevk edilmişti. Menemen Belediyesine yönelik yürütülen “zimmet ve irtikap” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında CHP’den istifa eden Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un da bulunduğu 11 kişi tutuklanmış, 7’si adli kontrol olmak üzere diğer şüpheliler serbest bırakılmıştı. 7 Temmuz 2021’de görülen ilk duruşmada mahkeme Serdar Aksoy ile tutuklu 10 sanığın adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar vermişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP