Tanrıça Şahmeran Sergisi Açıldı.
130 okunma

Tanrıça Şahmeran Sergisi Açıldı.

ABONE OL
16 Kasım 2023 12:39
Tanrıça Şahmeran Sergisi Açıldı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ressam Melike Yaşa tarafından hazırlanan ‘Şahmeran’ resmi sergisi açıldı.

Nazilli Belediye Meydanı Teb Bankası önünde sanatseverlerle buluşmayı bekliyor.

Serginin açılışını Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ile Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan yaptı.

Sergiyle ilgili bilgi veren ressam Melihe Yaşa; “Mitolojinin zamansız ve mekânsız olma özelliğinden dolayı Şahmeran, yakın doğu kültürünün “Ana Tanrica” imgesi olarak ele alinmiştır. Mitolojik hikâyeler öyle bir etkiye sahiptir ki, simgeleri ve sembolleri aracıliğı ile bireylerin duygularını harekete geçirerek, bilinçaltinda güçlü etkiler yaratır. Şahmera’nın en belirgin özellikleri, yarı insan yarı yilan oluşu, düalist yapısı, ölümsüzluğü, bilgeliği, koruyuculuğu, iyiliğin ve fedakârliğIn sembolü ve şifa dağıticilığı ile güçlü kadın kimliğini simgeleyen ANA TANRIÇA motifidir.

Ana Tanrica olarak Şahmeran, şehirler, kültürler ve kitlelerin günlük yaşayışları üzerinde etkili bir varlıktır. Bu nedenle, Şahmeran figürlerinde güçlü kadın kimliği vurgulanmiş, estetik doyum sağlanmıştır. Bilgelik, şifacılik, sonsuz yaşam, gençlik, koruyuculuk, değişim ile birlikte kendini yenileyen, ölümün ve yeniden doğumun sirrina sahip, zehiri ve panzehiri bünyesinde barındıran ve dara düşeni yardımlayan, tanriça, güç, inanç gibi güçlü imgelerde vurgulanmiştır. Ataerkil Anadolu toplumunda ötekileştirilen ve kamusal alandan kovulan kadınlar için bu çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Kadına güç vermek, kudret bahşetmek amacıyla, simgeler ve sembollerle sosyo-kültürel yapıda yaşami etkileyen Ana Tanrica, mitolojik bir rehber olarak resimlerimde yerini almıştır.
Şahmeran, minyatür resim, takı, nakış işleme ve camaltı sanatı kullanılarak minimalist yapıtlar ile uzun yıllar yaşatilmiştır. Eserlerimde ise resimsel değerler ve görsel algı üzerinden güçlü karakterler oluşturulmuştur. lzleyiciye geleneksel kadın bakışını sorgulatıp yeniden deneyimleterek, güçlü kadın algısiyla buluşturup olumlu etkilerin teşvik edilmesi amaçlanmıştir.” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP