Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. Kez Toplandı
168 okunma

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. Kez Toplandı

ABONE OL
19 Haziran 2023 13:33
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. Kez Toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca çalışan Temmuz ayındaki asgari ücret zammını araştırıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün 2. kez toplandı. Kritik toplantının bitmesinden sonra TÜRK-İŞ’ten açıklama geldi. Asgari ücret ne kadar olacak? Kritik ‘500 dolar’ yanıtı! Bayramdan önce asgari ücretin açıklanacağı ifade edildi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2. KEZ TOPLANDI

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor. İlk toplantısını 13 Haziran’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiren komisyon, bugün ikinci kez toplandı.

TOPLANTI SONRASI TÜRK-İŞ’TEN AÇIKLAMA!

TÜRK-İş Temsilcisi Ramazan Ağar, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Açıklamayı tahmin ediyorum Cumhurbaşkanımız yapar diye düşünüyoruz. Rakamlar konusu bu hafta sonuca gelir diye düşünüyoruz. Bayramdan önce asgari ücret rakamının açıklanmasını düşünüyoruz. Buna bir ara zam diyebiliriz” dedi.

500 DOLAR YANITI: “TL OLARAK KONUŞULUYOR”

Ağar sözlerine şunları da ekledi: Asgari ücret TL olarak konuşuluyor. 500 dolar üzerinden değil. Şu anda o rakamları bundan önceki sayın bakanımız Vedat bey o rakamı telaffuz etti. Biz Vedat bey ile de bunlar görüşüldü. Biz günün şartlarına göre alım gücünün daha iyi olması için, bir nebze daha rahatlamaları için temmuz ayında başlamak üzere asgari ücrete ara zam gibi algılanabilir. Tekrar 6 ay sonra komisyon tekrar bir araya gelecek.

RAKAM KONUŞULDU MU?

Rakam hiç gündeme gelmedi, biz de söylemedik hiç. Netleşmediği için o rakamları burada söylemek doğru olmaz. Bu hafta komisyonun ve siyasi iktidarın ve işverenler ve işçi kesimi tarafından mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz.

Bizim kafamızdaki rakam olmazsa biz muhalefet şerhimizi koyarız. Ancak son yıllarda genelde mutabakat sağlanarak bu karar alınıyor.”

BAKAN IŞIKHAN, ATALAY VE AKKOL İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan komisyon toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol saat 14.00’te bir araya gelecek.

6 AYLIK ENFLASYON ORANI

Mayıs enflasyonunun açıklanması ile 5 aylık zam oranı 15,26 olmuştu. Ancak Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları anketinde Haziran ayı için enflasyon beklentisi ise 2,81 olarak açıklandı. Daha önce yüzde 20-23 seviyelerinde gelmesi öngörülen 6 aylık enflasyon beklentisi bu hesaba göre yüzde 18,50’de kaldı.

İŞTE TÜRK-İŞ VE TİSK’İN ASGARİ ÜCRET İÇİN TALEP ETTİĞİ O RAKAMLAR

İşçi ve işveren tarafı henüz rakam telaffuz etmemekle birlikte ilk toplantı sonrası kamuoyu önünde görüş ve beklentilerini dile getirdi.

TİSK’TEN ‘UZLAŞMA’ MESAJI

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, daha önce yaptığı açıklamada görüşmelerin hızlı bir şekilde ve üçlü mutabakatla tamamlanmasını istediklerini belirterek, 6 aylık enflasyon rakamlarına dikkat çekmişti. Akkol, “İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Ancak yüzde 30’luk artışa da sıcak bakan işveren kesimi vergiler konusunda desteklerin sürmesi gerektiğini de vurgulamıştı.

TÜRK-İŞ DESTEK BEKLİYOR

TÜRK-İŞ heyeti adına konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ise “Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu. İşçi kesimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yüzde 6 oranında destek isterken, Temmuz zammı için 500 dolar kırmızı çizgisinin korunmasını talep ediyor.

HÜKÜMET TOPLADIĞI VERİLER İLE MASADA

Hükümet ise Mart ayından beri gerçekleştirdiği saha çalışmalarından elde ettiği verileri masada bulunduruyor.

ASGARİ ÜCRET 2023 KAÇ TL OLACAK?

Tüm bunlar ışığında yüzde 18,50’lik zam durumunda net asgari ücret için en az 10.079,61 TL rakamının masada olması bekleniyor. Refah payı dahil yüzde 30-35 arasında bir zam açıklanması beklenen asgari ücrete zam için konuşulan diğer iki rakam ise 11.057 TL ila 11.483 TL oldu.

NET ASGARİ ÜCRET 8.506 TL

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP