Tarihi Kale Turizme Kazandırılacak
148 okunma

Tarihi Kale Turizme Kazandırılacak

ABONE OL
8 Temmuz 2023 13:51
Tarihi Kale Turizme Kazandırılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde 18. yüzyılda Cihanoğulları Beyliği’nin güvenliğini sağlamak için kullanılan Cincin Kalesi’nin çevresindeki arsaların kamulaştırılması tamamlandı. Kalenin turizme kazandırılması için restorasyon çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Cincin Mahallesi girişinde bulunan ve Cihanoğulları Beyliği’nin güvenliğini ve çevre üzerindeki ekonomik denetimini sağlamak amacıyla 18. yüzyılda Cin Bey tarafından yaptırılan ve günümüze kadar kalan Osmanlı Devri Ayanlık dönemi yapısı olan Cincin Kalesi’ sınırları içinde kalan arsaların kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Koçarlı Belediyesi ilk olarak kamulaştırılan bu arazilerden 5 dönümünü satın aldı. Arsa sahibi Niyazi Şanlıdağ, gerçekleşen satışın ardından Belediye Başkanı Nedim Kaplan’a tapuyu teslim etti. Tapu teslim töreninde konuşan Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, tarihe sahip çıktıklarını ve tarihi kalenin restore edilmesinin bölgeye sosyoekonomik bir canlılık kazandıracağını ifade etti. 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Anıt Eser’ olarak tescillediği, ilçenin açık hava müzesi niteliğindeki tarihi Cincin Kalesi ve Koçarlı’da bulunan tarihi yapılardan olan Cihanoğlu Kulesi restorasyonları, Amyzon Antik Kenti’nde başlatılan tarihi kazı çalışmaları tamamlandığında ilçe turizm vizyonuna dönük olarak büyük önem arz edeceğini kaydeden Başkan Kaplan, “Tarihi kalenin

kamulaştırmasını bitirdik. Koçarlı’nın bir turizm destinasyonuna dönmesi için çok önemli projeler hazırlıyoruz. Cincin Kalesi’nde yapının statik durumunu koruyor olması güzel. Koçarlı’ya güzel bir hizmet daha üretmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Başkan Kaplan “Tarihi kalenin Aydın’a yakın olmasıyla beraber Cincin Mahallesi’nin de tabiatla iç içe konumda bulunmasının ciddi bir turizm potansiyeli var. Burada yapacağımız düzenleme sonucunda hayata geçireceğimiz kahvaltı salonları ve dinlenme yerlerinin kültürel değerlere önem veren turist potansiyelini de bölgeye çekeceğini düşünüyoruz. Ülkemiz geliştikçe bu gibi değerlerimize artık sahip çıkmaya başladık. Halihazırda burası SİT alanı edilmiş durumdadır. Artık biz burada yapı içerisinde olmaması gereken fiili durumları da ortadan kaldıracağız. Tarihi değerimizin korunması noktasında da gerekli adımları atarak Bakanlığımız ve Valiliğimizin desteğiyle de ilçemize kazandıracağız” diye konuştu.(DHA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP