Balık Sezonu Açıldı
263 okunma

Balık Sezonu Açıldı

ABONE OL
1 Eylül 2023 13:36
Balık Sezonu Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçıların ağları balıkla doldu. Egeli balıkçılar iyi bir sezon için umutlu. Kocalei’nin Karamürsel ilçesindeki Ereğli Balık Hali’nde de yeni sezonun ilk mezadı yapıldı.

Av yasağının başladığı 15 Nisan’dan bu yana limanlara demirli balıkçı gemileri için deniz hasreti sonra erdi. Balıkçılık sezonunun başlamasıyla yaklaşık 150 gemi, İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’ndan Ege Denizi’ne açıldı.

“Vira bismillah” diyerek denizin dalgalı sularıyla buluşan balıkçılar, 1 Eylül’ün ilk saatleriyle başladıkları avın ilk gününü balıklarla tamamladı.

Güzelbahçe’den hareket eden “Rıfat Reis 3” adlı gemi, yaklaşık 20 kişilik mürettebatıyla aylar süren tekne motor bakımı, boya, ağ örme gibi hazırlıkların ardından İzmir açıklarına açıldı. Saatlerce mavi sularda yapılan yolculuk sonunda, ağlar denizle buluştu.

AĞLARA EN ÇOK HAMSİ VE SARDALYA TAKILDI

Elverişli deniz ve hava koşulunda gerçekleşen avda, ağlara daha çok hamsi ve sardalya takıldı. İlk avın sonunda kasalara yüklenen balıklar, Karaburun ilçesindeki iskeleye yanaşan tekneden alınıp kamyona yüklendi ve Ege’nin en büyük balık hali olan İzmir Su Ürünleri Hali’ne götürüldü. İlk avı tamamlayan mürettebatın bir kısmı yeni av öncesi hazırlıklara başladı, bir kısmı ise dinlenmeye çekildi.

“UMUDUMUZ VAR”

Rıfat Reis 3’ün kaptanı 55 yaşındaki Engin Canbaş, balıkçılığa çocuk yaşlarda başladığını, 40 yılı aşkın süredir bu işin içinde olduğunu belirterek, “İşin zorlukları saymakla bitmez. Doğayla mücadele ediyorsun, o en büyük zorluk. Dünyadaki ekonomik bozukluk sebebiyle maliyetler aşırı yükseldi. Bizim balıkçılıkta her zaman ‘Bereket versin’ demesini bileceksin. Şükür, kazasız belasız ağımızı attık, bereket versin balığımızı da tuttuk. Yapacak bir şey yok, ilk günün kısmeti diyelim” dedi. Ege’de genelde bu mevsimde sardalya, hamsi türü balık olduğunu kaydeden Canbaş, “İyi bir sezon geçer.. Umudumuz var.” ifadelerini kullandı.

KARAMÜRSEL’DE HAMSİ, MEZGİT, SARDALYA VE İSTAVRİT

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle “vira bismillah” diyerek denize açılan Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki balıkçılar, sabaha karşı limanda protokoldekilerce karşılandı. Balıkçılar limana hamsi, mezgit, sardalya ve istavritle döndü.

İSTAVRİTİN KASASI 800-1200, HAMSİNİN 1700-2 BİN ARASINDA ALICI BULDU

İlçe Müftüsü Muharrem İslamoğlu’nun ettiği duanın ardından çalınan düdükle, Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgesindeki restoran işletmecileri ile pazar esnafının en önemli balık tedarik noktası olan halde ilk mezat başladı. Kasalara doldurulan balıklar açık arttırma usulüyle satıldı. İstavritin kasası 800-1200, sardalyanın 350-400, hamsinin 1700-2 bin, turna mezgitin 1000-1200 liradan alıcı buldu.

“BU SENE PALAMUT ZAYIF”

Balık komisyoncusu Şeref Ersan bu sezon palamudun gözükmediğini belirterek, “Önümüzdeki sezonun ilk günü oluşu nedeniyle balık az olur. Deniz biraz soğumaya başladığında balık artar. Bu sene palamut zayıf, hamsi bol, lüfer ve çinekop olur. Palamut olmadığı için buzhane. Şu anda balık çok az. Bu nedenle de balık fiyatları yüksek.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP