Hububat ve bakliyat ürünlerinde hasat öncesinde üretici 2022 ürün alım fiyatlarının açıklanmasını bekliyor.
2021yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Mayıs’ta Toprak mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatlarını açıklamıştı. Bu yıl da fiyatların yakın zamanda açıklanması bekleniyor.
Alım fiyatları ile ilgili farklı beklentiler, söylemler olsa da üreticiler girdi maliyetlerine bakarak ithal buğdaya, arpaya verilen fiyatın üzerine fiyat verilmesini bekliyorlar.
ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ RAPORU NE DİYOR?
Bu değerlendirmeler ışığında, şu anki verilerle yaklaşık 7.1 milyon ha buğday ekim alanı ve uzun yıllar ortalaması 20 milyon ton buğday üretimi (geçen üretim yılında 17 milyon ton) dikkate alındığında, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 2,6 artış ile (yaklaşık 0,5 milyon ton), geçen yıla göre yüzde 20,6 artış ile 20,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Ancak daha doğru bir tahmin için Nisan yağışlarının önemliliğini koruduğu gözden kaçırılmamalıdır.
AYDIN’DA BUĞDAY ÜRETİCİSİ BEKLENTİSİ
Aydın Germencik Karaağaçlı köyünde (mahalle) buğday ekimi yapan Alim Gencer; Bu yıl geçen yıl ekim yaptığım kadar buğday ekimi yaptım. Bizim imkânımız vardı gübre fiyatları yükselmeden alım yaptım bu sebeple gübremi tam olarak attım. Dekarda beklentim geçen yıl aldığım kadar veya az üstü. Geçen yıl açıklanan fiyatlara ile bu yılı kıyas etmek mümkün değil. Bütün girdi maliyetleri yüzde 100 ile yüzde 300 arası arttı. İthal buğday fiyatlarını da görüyoruz. Beklentim buğdayda 6 lira ve üstü bir fiyat açıklanması. Fiyat açıklanmamasında birçok çiftçi arkadaşımız yeşil olarak biçti ve yerlerine pamuk ekti çünkü şu anda pamuk fiyatını görüyor. Bu yıl fiyat konusu seneye etki eder. Tabi biz fiyat istiyoruz da bu un fiyatlarına o da ekmek fiyatlarına etki edecek. Zor yıl oluyor. Bizim için daha zor oluyor.
Aydın Nazilli Kozdere köyü (mahalle) buğday ekimi yapan Ali Aslan; Bizim buğday ekimi biraz da hayvancılıktan geliyor. Bu yıl çevremde verimin ne olacağı konusunda tahmin yapamıyorum. Bazı arkadaşlar biçip yeşil ot yaptı ve yerlerini pamuk için hazırlayıp ekti. Pamukta beklenti yüksek yani. Buğdayda fiyat konusunda beklentim 6 lira ve üstü. Bu sene ortalıkta çok söylenti dolaşıyor. 4 buçuk lira diyen de var, 6 lira ve üstü diyende. Fiyat ne açıklanır, memnun eder etmez biz fiyata göre söyleniriz de seneye ekilir mi ekilmez mi o ortaya çıkar. Gelecek yıl ekim yapmak isterim de para kazanamadıktan sonra neden ekeyim. Boş bıraksak karlı oluruz. Maliyetler inanılmaz ağır. Bunun dikkate alınması diliyorum.
AYDIN’DA BUĞAY EKİMİ
Aydın’da 2021- 2022 yılında ekim sezonunda 289 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Ortalama dekar verimi 500- 550 kilo arası olarak gerçekleşiyor. Türkiye 2021 ortalaması 270 kilogram civarında. Aydın’ buğday üretiminde söz sahibi bir il olmazsa da dekar verimliliğinde ön sıralarda yer alıyor. Üreticilerin beklentileri gelecek yıl içinde ekim yapabilecekleri bir fiyatın verilmesi. Pamuk fiyatlarının “görece” yüksek seyretmesi buğday ekimi yapan bazı üreticilerin buğdayı yeşil ot olarak biçip pamuk ekimi yaptığı. Hasat sezonu genel olarak Mayıs ayı son haftası ile Haziran ayı ortaları olan buğdayın bu yıl biraz geç hasat edilebileceği çiftçilerimiz tarafından dile getiriliyor. Geçen yıl Türkiye genelinde hububat hasat sezonu Mayıs ayı başlarında başlamış Eylül ayı başına kadar devam etmişti.
GÜNDEM
4 saat önceGENEL
7 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGENEL
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önce