Gazeteci Mehmet Aydın’ın Çirkin Paylaşımına Vekil Yavuz’dan Cevap Gecikmedi
247 okunma

Gazeteci Mehmet Aydın’ın Çirkin Paylaşımına Vekil Yavuz’dan Cevap Gecikmedi

ABONE OL
8 Ocak 2023 16:35
Gazeteci Mehmet Aydın’ın Çirkin Paylaşımına Vekil Yavuz’dan Cevap Gecikmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın Denge Gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Aydın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Efe ve Efe kültürüne ağır hakaretlerde bulundu. “Zeybek oyunlarının figürleri uzun süre gizlendikleri mağaradan çıkan efelerin kendi pisliklerine basmamak için gösterdiği özenden oluşuyor” sözlerini sarf eden Aydın’a ildeki Efe kültürünü yaşatan dernek ve birçok okuyucudan sert tepk geldi.Mesleki kariyerinde bir dönem FETÖ’nün kapatılan Cihan Haber Ajansı’nda da çalıştığı bilinen Aydın Denge Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Aydın, ildeki Efe ve Efelik kültürüne ağır hakaretlerde bulunduğu skandal bir paylaşıma imza attı.

 

AK Parti Milletvekili Metin Yavuz’dan cevap gecikmedi. Sosyal medyadan Hatırlatma diyerek paylaşım yapan Yavuz; “Efeler, tarihte Batı Anadolu’da özellikle Aydın ve Denizli bölgesinde yaşamışlardır. Efe ismi dürüstlük, mertlik gibi kavramlarla özdeşleşmiştir. Zeybek tek bir kişi ya da bir grubun yöresel kıyafetlere ve ezgilere sahip, hikayesi olan bir halk oyunudur. Zeybek, halkını düşmanlardan ve kötülüklerden koruyan kahramanı temsil eder. Efeler; mert, cesur, atılgan, mazluma dost, haksızlığa düşman olarak tanınırlar.

 

Oyun adları, ezginin yakıldığı yöre adı, yörede ün yapmış kişi adı ya da sözlü zeybeklerde ezginin ilk mısrası biçimindedir. Zeybek oyunu, yiğitlik ve kahramanlık kareografisine sahip olarak bir gövde gösterisi anlamına gelir. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler.

 

Yörük Ali Efe, Sökeli Cafer Efe, Çakırcalı Efe, Demirci Mehmet Efe gibi isimler, Kurtuluş mücadelemizde de Aydın’ımızın fedakar evlatları olarak memleketimizi esarete düşürmeye çalışan hainleri kahramanca ve fedakarca bastırarak vatanımıza büyük hizmetlerde bulunmuşlardır.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP