Nazilli’de kiralık konut sıkıntısı çığ gibi büyüyor
314 okunma

Nazilli’de kiralık konut sıkıntısı çığ gibi büyüyor

ABONE OL
3 Ağustos 2023 16:38
Nazilli’de kiralık konut sıkıntısı çığ gibi büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nazilli’de kiralık konut bulma problemi gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. Ev sahipleri tarafından istenen uçuk fiyatlar bel büküyor. 

Nazilli’de ev sahipleri sürekli artan enflasyon oranlarından dolayı evini kiraya vermek istemiyor.  Konuttaki arz talep dengesinin sağlanmaması, eski dairelerin fahiş fiyatlarda kiralanmasına neden oluyor.  Emekli ilçesi olan Nazilli’de vatandaş uygun fiyatlı ev bulma konusunda sıkıntı yaşıyor.

“KONUT KREDİSİ YÜKSELTİLMELİ”

Konut kredilerinin yükseltilmesine dikkat çeken İYİ Parti Nazilli İlçe Başkanı Durmuş Kural,”Hem çalışma şartlarının zorluğu hem de Pandemiden sonra artan maliyetlerden dolayı imalat yapan anlamında müteahhit sayısı 25-30 rakamlarına düştü. Pandemiden önce bu rakam 400’e  tekabül ediyordu.  Bu da hem kira fiyatlarını çok yükseltti hem de alım gücünün aşağı düşmesinden dolayı imal eden müteahhit de satamıyor. Bunun yanında banka faizleri aşırı yükseldi.  Önceden bir miktar para biriktirip geri kalanını bankadan kredi çekerek ev sahibi olabiliyordunuz. Şimdi ise 200-300 bin TL gibi kredi rakamları bankalarda komik kaldı. Ne memurlarımız ne esnafımız daire alma girişiminde bulunamaz oldular.”ifadelerini kullandı.

“YENİ İMAR ALANLARI AÇILMALI”

Nazilli’deki kiralık konutlarda arz talep dengesinin sağlanması için belediyenin yeni imar alanları açması gerektiğini vurgulayan Kural,”Yeni imar alanları açılmalı mutlaka. Şimdi kat karşılığı anlaşmalarda çok yüksek mevduatlarda yüzde 40-45’lerde geziyor. Yeni imar alanları olsa bu rakam yüzde 25-30’lara düşer.  Çok büyük bir oran bu da. 3-5 puan gibi görünse de kıymetli bir oran oluyor. Burada belediyeye düşen görev ise müsait arazileri imara açmak. Müteahhitlere de daha ucuz maliyetli daireler yapmak düşüyor. Devlete düşen görev ise faiz oranlarını makul içerikli bir seviyeye çekip kredi verilebilecek oranın yüzde 80-90’ını verebiliyordu. Şuan ise 250-300 bin TL ile sınırladığı için alım gücü olan da kredi çekemiyor. Kota koyulduğu için memur veya esnaf istediği gibi kredi çekemiyor.” şeklinde konuştu.

“EV SAHİPLERİ  EVİNİ KİRALAMAK İSTEMİYOR”

Nazilli’de konut yetersizliğinin olmadığını ancak ev sahiplerinin sürekli yükselen enflasyon rakamlarından dolayı evini kiraya vermek istemediğini belirten Kural,”Nazilli’de kiralık boş ev var. Ancak ev sahipleri kiraya vermek istemiyor. Bugün verilen 10 bin liralık kira 3 ay sonra 15 bin oluyor. Ev sahibi mağdur olduğunu düşünüyor ve evini kiraya vermek istemiyor. Yeni çıkan yasayla devlet ev sahibine boş evlerin kiraya verilmesi konusunda bir baskı yapıyor.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP