“Dilek Yarımadasındaki Omuzları Elle Beslemeyin”
160 okunma

“Dilek Yarımadasındaki Omuzları Elle Beslemeyin”

ABONE OL
1 Ağustos 2023 17:52
“Dilek Yarımadasındaki Omuzları Elle Beslemeyin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekosistemi  Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın’ın Kuşadası ilçesi Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndaki yaban domuzlarının tatilciler tarafından beslenmesi gerektiğini söyledi. Elle beslemenin güvenlik açısından sakıncalı olduğuna da dikkati çeken Sürücü, “Bu durum domuzların beslenme alışkanlıklarını değiştirmektedir” dedi.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndaki yaban domuzları, özellikle hafta sonları sayıları on binleri geçen piknikçilerin bıraktığı yiyecek artıkları için halkın arasına iniyor. Sürüler halinde piknikçilerin arasında dolaşan yaban domuzları, tedirginliğe neden oluyor. Kimi piknikçiler cep telefonlarıyla domuzları görüntülerken kimisi ise alkış tutularak kovalıyor.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Anadolu parsı, kurt, sırtlan gibi domuzların predatörü olan yırtıcı hayvanların giderek azalması, yaşam alanlarının tahrip edilmesi domuz popülasyonunun çoğalmasına neden olmuştur.

Domuzlar eski yıllarda Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda, ziyaretçiler gittikten sonra çöp konteynerleri yanındaki ya da ziyaretçilerin bıraktıkları yiyecek artıklarına gelirdi. Ancak yaban hayvanı olan domuzlar ziyaretçilerin ilgisini çekince, elle beslenme başladı. Domuzlar elle beslenmeye alıştılar. Hatta bu alışkanlık, domuzları piknik masalarından yiyecekleri alacak kadar cesaretlendirdi. Domuzlara yiyecek vererek, hayvanları kendisine yaklaştırıp video çekenler bile oluyor. Hayvanlara karşı duyarlılık gösteren ancak elle beslenmemesi gereken yaban hayvanlarını iyi niyetle ama bilinçsizce beslemeye çalışanlar da buna eklenince sorun daha da büyümektedir. Hatta eliyle bile domuzlara yiyecek verenler var. Bu durum kendisinin ve diğer insanların ısırılmasına ve yaralanmasına neden olabilir” dedi.

Elle beslemenin güvenlik açısından sakıncalı olduğuna da dikkati çeken Sürücü, “Bu durum domuzların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Bu nedenle domuzlara yiyecek verilmemeli, gelişigüzel etrafa atılmamalı, artan yiyecekler mutlaka yanlarında geri götürülmelidir” diye konuştu.(DHA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP