Savaşa bir ülke daha dahil oldu: Lübnan’dan İsrail’e roket yağdı, Mısır’da da İsraillilere ateş açıldı!
  • Aydın Halk Haber
  • Gündem
  • Savaşa bir ülke daha dahil oldu: Lübnan’dan İsrail’e roket yağdı, Mısır’da da İsraillilere ateş açıldı!
564 okunma

Savaşa bir ülke daha dahil oldu: Lübnan’dan İsrail’e roket yağdı, Mısır’da da İsraillilere ateş açıldı!

ABONE OL
8 Ekim 2023 13:06
Savaşa bir ülke daha dahil oldu: Lübnan’dan İsrail’e roket yağdı, Mısır’da da İsraillilere ateş açıldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Dünya dün sabah Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’e karşı başlattığı ‘Aksa Tufanı’ ile şok yaşadı. İsrail’e sızan Filistinli silahlı güçler ile İsrail güçleri arasında sokaklarda çatışmalar yaşandı. İsrail, saldırılara ‘Demir Kılıçlar’ operasyonu ile karşılık verdi. Batı ülkelerinden İsrail’e destek geldi. Lübnan Hizbullahı da roketli saldırı düzenleyerek Filistin’e destek oldu. Mısır’da da İsraillileri taşıyan otobüse ateş açıldığı öne sürüldü. Bölgeden gelen görüntülerde binaların yerle bir olduğu, ortalığı toz duman götürdüğü görüldü.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi’nden başlattığı “Aksa Tufanı” saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 313 kişinin yaşamını yitirdiği, 1990 kişinin yaralandığı belirtildi. Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının ise 1864’e çıktı.

2

LÜBNAN İLE İSRAİL SINIRINDA KARŞILIKLI SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, Lübnan’ın güneyindeki Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgesinde yeniden gerginlik başladı.

Kefr Şuba bölgesinden İsrail’e 2 roket fırlatılmasının ardından İsrail’in de Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgelerini topçu atışlarıyla vurduğu ifade edildi.

İsrail saldırısında 2 çocuğun yaralandığı ve bölgedeki hastaneye kaldırıldıkları kaydedildi.

Öte yandan Lübnan devlet televizyonu “Tele Liban”, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’in daha önce insansız hava araçlarıyla vurduğu sınırdaki çadırların Hizbullah tarafından yeniden kurulduğunu bildirdi.

MISIR’DA İSRAİLLİLERE ATEŞ AÇILDI

Al Arabiya’nın Mısırlı kaynaklara dayandırdığı iddiaya göre Mısır’ın İskenderiye kentinde polis, İsraillileri taşıyan otobüse silahıyla ateş açtı. Saldırıda 2 İsrailli turist öldü, 1 Mısırlı yaralandı. Saldırıyı düzenleyen polis gözaltına alındı.

İSRAİL KABİNESİNDE TARTIŞMA: BAKANLAR BİRBİRLERİYLE ATIŞTI

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’da yayımlanan habere göre hükümet, Gazze Şeridi’nden İsrail’e düzenlenen saldırıları ele almak üzere oturum düzenledi. İsrail hükümetinin Gazze’den düzenlenen saldırıları görüştüğü oturumda kabine üyeleri arasında tartışma çıktığı bildirildi.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Ofir Akunis, saldırıların önceden bilinememesine tepki göstererek “Bugün her vatandaş İsrail istihbaratına ne olduğunu soruyor.” dedi.

İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli’nin de buna yanıt olarak “Sessiz olun” çağrısı yaptığı, başka bir bakanın da “Bize sessiz olmamızı söylemeyin!” şeklinde karşılık verdiği kaydedildi.

İsrail Çevre Koruma Bakanı Idit Silman ise Sağlık Bakanlığının kendisine ambulansların merkeziyle ilgili bilgi vermediğini söyledi.
Bunun üzerine Sağlık Bakanı Moshe Arbel, “Eğer istersen Sağlık Bakanı yardımcısı olabilirsin.” şeklinde “alaycı” bir üslup kullanırken Silman da “Ambulansların nerede olduğunu önemsemiyorum, sadece çalışmadıklarını ifade ediyorum.” diye konuştu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de oturumundaki konuşmasında, “artık sert olmaları ve Hamas’ın elindeki İsraillileri çok düşünmemeleri” görüşünü dile getirdi.

 

“400 HAMAS MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ”

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda şu ana kadar 400 Hamas mensubunun öldürüldüğünü söyledi. İsrail’in dünden bu yana sürdürdüğü saldırılara dair Hagari, “İsrail’in güneyi ve Gazze Şeridi’nde şu ana kadar 400 Hamas militanı öldürüldü.” dedi. Çetin bir savaş içerisinde bulunduklarını ve önlerinde zor günlerin olduğunu aktaran Hagari, İsrail’in Gazze Şeridi sınırına yakın bölgelerdeki yerleşim yerlerini 24 saat içerisinde tamamen tahliye edeceğini kaydetti.

GAZZE’DEKİ APARTMANA DÜZENLENEN SALDIRI SONUCU BİNA TAMAMEN YIKILDI

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerini bombaladığı belirtildi. Gazze’nin en-Nasr mahallesindeki “Akluk” apartmanına düzenlenen saldırı sonucu bina tamamen yıkıldı.

AA-20231008-32341238-32341228-ISRAIL_SAVAS_UCAKLARI_GAZZE_SERIDINDE_COK_SAYIDA_NOKTAYI_BOMBALADI

İŞGAL ALTINDAKİ BATI ŞERİA VE DOĞU KUDÜS’TE GENEL GREV İLAN EDİLDİ

İşgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki Filistinliler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarına tepki için kepenk indirdi. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria’da İsrail’in ihlallerine tepki için genel grev ilan edildiğini belirtti. Tepki olarak esnafın kepenk kapattığını ifade eden Ebu Yusuf, Gazze’ye saldırılardan ötürü Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması gerektiğini kaydetti. Yerel kaynaklar ise Batı Şeria’da bankaların da kapılarını kapattığını, sokaklardaki hareketliliğin azaldığını aktardı. Öte yandan Filistin Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilköğretim ve üniversitelerde eğitime ara verildiği bildirildi. Doğu Kudüs’te de Filistinli esnafın kepenk kapattığı kaydedildi.

İSRAİL HAVA KUVVETLERİ, HAMAS’IN İSTİHBARAT YERLEŞKELERİNİ VURDU

İsrail Hava Kuvvetleri, dün Hamas’ın saldırısının ardından başlattığı operasyon kapsamında Gazze Şeridi’nde Hamas istihbaratına ait yerleşkeleri vurdu. Açıklamada, vurulan yerleşkelerden birinin Hamas istihbarat dairesi başkanına ait olduğu bildirildi. Hava kuvvetleri, ayrıca Hamas birliklerini de hedef aldı. Yayınlanan görüntülerde, düzenlenen hava saldırılarında Hamas’ın askeri unsurlarının hedef alındığı görüldü.

6ea73ba0fbc73ed9631cee7dba027c1a

 

BIDEN: DÜNYA DEHŞET VERİCİ GÖRÜNTÜLER İZLİYOR

ABD Başkanı Joe Biden çatışmalarla ilgili, “Dünya dehşet verici görüntüler izliyor. İsrail şehirlerine yağan binlerce roket. Hamas teröristleri sadece İsrail askerlerini değil, sokaklarda ve evlerinde sivilleri de öldürüyor. Bu vicdansızlıktır. İsrail’in kendini savunma hakkı vardır. Nokta. Amerika Birleşik Devletleri İsrail halkının yanındadır. Şunu olabildiğince açık bir şekilde ifade etmeme izin verin. Şu an İsrail’e düşman herhangi bir tarafın bu saldırıları istismar ederek avantaj elde edebileceği bir an değildir. Yönetimimin İsrail’in güvenliğine verdiği destek kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır” dedi.

4c23ee96339708ce2cb006889680f680

LEYEN: AB, İSRAİL’İN YANINDADIR

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, İsrail bayrağının AB binasına yansıtıldığı fotoğrafları paylaşarak, “Hamas teröristleri masum kadın ve çocukları yakalayıp öldürerek İsrail’in kalbine saldırmıştır. İsrail’in bugün ve gelecek günlerde kendini savunma hakkı vardır. Avrupa Birliği İsrail’in yanındadır” ifadelerini kullandı.

İSRAİL, ÖLEN ASKERLERİNİN KİMLİKLERİNİ AÇIKLADI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden 26 askerin isimlerinin yayınlanmasına izin verildiği, ölenlerin ailelerine de bilgi verildiği belirtildi.

İsrail ordusu, resmi internet sitesinde öldürülen askerlerinin isim ve fotoğraflarının yer aldığı bir bağlantı paylaştı.

İsrail radyosundan yapılan açıklamada ise ölenler arasında Nahal Tugayı Komutanı, Tekşuf Taburu Komutanı, Maglan Birliği Komutan Yardımcısı, bir bölük komutanı ve iç cephe komutanlığında bir grup liderinin bulunduğuna dikkat çekildi.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ SINIRINDAKİ İSRAİLLİLERİ TAHLİYE EDİYOR

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillileri tahliye etmeye başladığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu.

Açıklamada, “Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

AA-20231007-32337407-32337405-ISRAIL_GUCLERI_BATI_SERIADA_ONLARCA_FILISTINLIYI_YARALADI

 

İsrail ordusu, dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda ölen 26 askerin ismini paylaştı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden 26 askerin isimlerinin yayınlanmasına izin verildiği, ölenlerin ailelerine de bilgi verildiği belirtildi.

İsrail ordusu, resmi internet sitesinde öldürülen askerlerinin isim ve fotoğraflarının yer aldığı bir bağlantı paylaştı.

İsrail radyosundan yapılan açıklamada ise ölenler arasında Nahal Tugayı Komutanı, Tekşuf Taburu Komutanı, Maglan Birliği Komutan Yardımcısı, bir bölük komutanı ve iç cephe komutanlığında bir grup liderinin bulunduğuna dikkat çekildi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI GAZZE’DEKİ BAKANLIK BİNASINI VURDU

İsrail savaş uçakları, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını bombaladı.

İsrail savaş uçakları bu sabah, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı.

Savaş uçakları tarafından bombalanan bina yıkıldı.

 

Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar sürüyor. Gazze kentinde, İsrail savaş uçakları tarafından hedef alınan bir bölgeden dumanlar yükseldi.

LÜBNAN HİZBULLAHI DA DAHİL OLDU

İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan tarafından İsrail’e silahlarla ateş açıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu olaydan birkaç dakika sonra ise yine Lübnan topraklarından İsrail’e doğru roketlerle saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.
İsrail ordusunun her türlü senaryoya hazır olduğu belirtilen açıklamada, saldırıda can ya da mal kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu. Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen Mayaden TV’nin internet sitesi tarafından paylaşıldı. Açıklamada, Hizbullah’ın, Lübnan’a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba’daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

AA-20231008-32340421-32340419-LUBNANDAN_ISRAILE_ROKETLI_SALDIRI_DUZENLENDI

Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlerde ordunun, Lübnan sınırına yakın bölgelerdeki İsraillilere kapalı alanlardan çıkmama talimatı verdiği bilgisi yer aldı.

Olayla ilgili Lübnan tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

AKARYAKIT VE MAL TEDARİKİ DE KESİLDİ

İsrail, Hamas’ın dün başlattığı “Aksa Tufanı” isimli saldırının ardından, Gazze’ye akaryakıt ve mal girişini durdurma kararı aldı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz de daha önce abluka altındaki Gazze Şeridi’ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı vermişti.

AA-20231007-32338937-32338923-ISRAILIN_GAZZEYE_SALDIRILARINDA_OLENLERIN_SAYISI_232YE_YUKSELDI

ASKALAN KENTİNE ROKET SALDIRISI

Gazze’den, İsrail’in güneyindeki Askalan kentine atılan roketler sebebiyle 1’i ağır 6 İsraillinin yaralandığı bildirildi. İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi’nde masum insanların evlerini bombalamasına cevap olarak Askalan kentine 100 roket atıldığını duyurdu.

1

İsrail basınında yer alan haberlerde ise Beiri yerleşim biriminde, İsrail güvenlik güçleriyle çok sayıda İsrailliyi rehin alan silahlı Filistinliler arasında çatışma çıktığı, Filistinlilerin etkisiz hale getirildiği ve ellerindeki rehinelerin de kurtarıldığı bilgisi geçildi.

İSRAİL’DEN GAZZE SINIRINA TANK SEVKİYATI

İsrail- Gazze hattındaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor. İsrail’in Gazze sınırına yaptığı tank sevkiyatı cep telefonu kameralarına yansıdı.

FİLİSTİNLİ SİLAHLI GRUPLARLA ÇATIŞMALAR FARKLI NOKTALARDA DEVAM EDİYOR

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’in içine sızan Filistinli silahlı gruplarla sivil ve askeri birden fazla noktada çatışmaların devam ettiğini söyledi. İsrail’in özel kuvvetleriyle bu operasyonu yürüttüğünü belirten Conricus, İsrail ordusunun bu alanda kontrolü sağladıktan sonra duyuru yapacaklarını ifade etti.

AA-20231007-32339919-32339917-ISRAILIN_GAZZEYE_YONELIK_HAVA_SALDIRILARI

NE OLMUŞTU?

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

Sosyal medyada, yüzleri maskeli silahlı Filistinlilerin Siderot sokaklarında araçlarla dolaştığını ve bazılarının İsrail güçleriyle çatıştığını gösteren görüntüler yer almıştı.

3

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurmuştu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında da Hamas’ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1590’a yükseldiği duyurulmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP